piątek, 23 listopada 2012

CIASTO PYCHOTKA

Na jesienne wieczory, do filiżanki herbaty - ciasto Pychotka w wersji z powidłem i orzechami włoskimi.

SKŁADNIKI:
1/2 kg mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
20 dag masła (może być roślinne)
6 jajek
1 1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 słoik powideł
10 dag posiekanych orzechów włoskich

Z mąki pszennej, proszku do pieczenia, cukru pudru, masła i żółtek zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować 1/2 powideł. Białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając dodać stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną. Połowę białek wyłożyć na powidła, posypać 1/2 orzechów. Tak przygotowaną 1/2 ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni C i piec ok.40 minut. W ten sam sposób przygotować drugą połowę ciasta i upiec. W czasie, gdy ciasto będzie się piekło, przygotować masę budyniową.

masa:
1/2 l mleka
20 dag masła
2 żółtka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy
aromat waniliowy

Odlać 1/2 szklanki mleka, wymieszać z żółtkami i mąką. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać mleko z żółtkami. Zagotować, ostudzić.
Masło utrzeć mikserem. Ucierają dodawać stopniowo zimny budyń. Na koniec dodać aromat. Gotowe placki przełożyć masą. Schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc).


2 komentarze:

Print