niedziela, 25 listopada 2012

BIGOS

Zrobiło się późno-jesiennie, prawie zimowo, tylko śniegu jeszcze brakuje, więc nadszedł najwyższy czas na typowo polskie danie: bigos. Im częściej odgrzewany - tym lepszy.

SKŁADNIKI:
1 1/2 kg kapusty kiszonej
1 cebula
kiełbasa
1/2 kg karkówki
 polędwiczka wieprzowa
inne mięsa w/g uznania
2-3 listki laurowe
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren jałowca
sól, pieprz
przyprawa do bigosu
2-3 łyżki powideł śliwkowych
kilka suszonych grzybów
kilka suszonych śliwek
kieliszek czerwonego wina

Kapustę odcisnąc, Sok pozostawić. Kapustę wypłukać pod bierzącą wodą i poszatkować. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulą pokrojoną w kostkę, dodać kapustę, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem. Często mieszać, aby nie przywarła. Grzyby zalać wrzątkiem. Odstawić na godzinę i ugotować w wodzie, w której się moczyły. Pokroić i wrzucić, razem z płynem z gotowania, do kapusty. Śliwki pokroić i dodać do kapusty. Kiełbasę pokroić w plasterki, paski lub kostkę, obsmażyć na patelni i dodać do kapusty. Mięso wymyć, obsypać przyprawami (czosnek, majeranek, sól, pieprz itp) i upiec w piekarniku. Mięso drobno pokroić i wrzucić do kapusty. Dodać przyprawy, powidło i wino. Można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez kilka godzin. Gdyby było mało płynu - uzupełnić wodą przegotowaną. Gdyby bigos był za mało kwaśny - dodać sok z kapusty. Doprawić do smaku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print