poniedziałek, 8 października 2012

RATATOUILLE

Z kabaczków, papryki i bakłażanów można zrobić pyszna danie francuskie, wielu zapewne znzne z kreskówki o sympatycznym szczurku - kucharzu, o tym samym tytule. Ratatouille można podawać jako samodzielne danie, albo jako dodatek do innych potraw.

SKŁADNIKI:
2 bakłażany
kabaczek
cukinia
4 pomidory
4 papryki
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka tymianku / ziół prowansalskich
2 łyżki śmietany 18%
 2 łyżki oliwy
maggi

Paprykę opiec w piekarniku. Gdy skórka na papryce ściemnieje, przełożyć paprykę do garnka i pozostawić pod przykryciem przez ok.30 minut. Z papryki zdjąć skórkę i usunąć gniazda nasienne. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić w garnuszku na oliwie. Dodać paprykę, posolić, popieprzyć, poddusić ok. 20 minut. Doprawić ziołami i zmiksować. Dodać śmietanę i maggi - jeżeli jest taka potrzeba. Zagotować. Sos przełożyć do naczynia do zapiekania. Kabaczki, cukinię, bakłażany i pomidory pokroić na równe, cienkie plasterki. Bakłażana posolić w misce. Na sosie paprykowym układać, według tej samej kolejności plasterki warzyw. Przykryć folią i zapiekać w piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 175 stopni C. Podawać.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print