piątek, 5 października 2012

PIEROGI RUSKIE

Są wśród nas wielbiciele pierogów, szczególnie ruskich - dla Was dzisiaj ten przepis :)

SKŁADNIKI:
ciasto:
60 dag mąki pszennej
szklanka gorącej woda
sól
5 dag masła

Do gorącej wody włożyć masło i roztopić. Wodę stopniowo wlewać do mąki z solą. Połączyć składniki i zagniatać na stolnicy 7-8 minut. Przełożyć do miski, przykryć wilgotną ścierką i odstawić na minimum pół godziny. Ciasto ponownie zagnieść 2-3 minuty, podzielić na części.

farsz:
1/2 kg sera białego
1/2 kg ugotowanych ziemniaków puree
1/2 podsmażonej cebuli
sól, pieprz, warzywko

Składniki farszu dobrze wymieszać, doprawić do smaku.

Ciasto wałkować na stolnicy, wykrawać kółka (np.szklanką) i nakładać na każde farsz łyżeczką. Zaklejać brzegi pierogów. Pierogi wrzucać partiami do gotującej się posolonej wody. Zamieszać drewnianą łyżką i przykryć. Po wypłynięciu pierogi gotować jeszcze ok.5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Po wyjęciu polać rozpuszczonym masłem. Danie idealne na piątek, ale czasochłonne. Można podzielić na porcje i zamrozić.




2 komentarze:

Print