Postanowiłam wypróbować doradę i mogę ją polecić - delikatna, chociaż mocno oścista rybka w rozmiarze odpowiednim dla jednej osoby.
SKŁADNIKI:
dorada
masło
ząbek czosnku
zioła: koperek, pietruszka, rozmaryn, bazylia - posiekane
sól
sok z cytryny
Rybę (wypatroszoną) umyć i skropić sokiem z cytryny. Przygotować masło ziołowe: do miski włożyć masło (1 łyżka na 1 osobę), wycisnąć czosnek, dodać zioła, doprawić solą - wymieszać na jednolitą masę. Ryby kłaść na blasze, na kawałkach folii, w które będą (pojedynczo) zawinięte podczas pieczenia. Do środka ryb włożyć masło ziołowe, zawinąć w folię. Wstawić do piekarnika - na najwyższy poziom, piec z opiekaczem od góry w temperaturze ok.175 stopni C przez ok. 15 minut. Otworzyć folię i dopiec rybę przez ok. 5 minut.
Podawać z zasmażanymi ziemniakami / frytkami / ryżem i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz