wtorek, 6 sierpnia 2013

KNEDLE Z MORELAMI

Knedle ziemniaczane na słodko najlepiej smakują z morelami i śliwkami. Można je podać ze słodką śmietanką albo bułką tartą podsmażoną na maśle.

SKŁADNIKI:
60 dag ziemniaków
2 szklanki mąki
2 jajka
sól
1/2 kg moreli
Morele lub śliwki umyć, usunąć pestki. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać mąkę i jajka i zagnieść ciasto. Z ciasta na stolnicy uformować wałek średnicy 3-4 cm. Z wałka odciąć 3 cm kawałek i rozpłaszczyć. Na kółko nałożyć małą morelkę lub śliwkę. W miejsce pestki wsypać 1/2 łyżeczki cukru (można włożyć migdał). Zakleić ciasto wokół owocu i uformować kulkę. Knedle wrzucić do wrzącej wody. Gotować ok.4 min od zawrzenia. Wyjmować łyżką cedzakową.


2 komentarze:

  1. super - z morelami jeszcze nie jadłam ;-)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam :) Póki są morele - warto spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Print