środa, 6 lutego 2013

PĄCZKI

Tłusty czwartek za pasem - czas najwyższy zabrać się za pączki.

SKŁADNIKI:
1/2 kg mąki pszennej
3 żółtka
2 łyżki oleju
250 ml mleka
5 dag drożdży
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
sok i skórka z 1/2 cytryny
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
pół na pół olej i smalec do smażenia
cukier puder lub lukier do dekoracji
Drożdże połączyć z łyżką cukru, łyżką mąki i letnim mlekiem i odstawić do wyrośnięcia. Cukier utrzeć z żółtkami. Dodać do wyrośniętych drożdży. Do drożdży dodać również pozostałe składniki, wyrobić i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z ciasta formować pączki: ciasto wałkować na posypanej mąką  na grubość ok.1 cm. Wykrawać szklanką krążki. Na połowę krążków nałożyć nadzienie (np.dżem). Krążki z dżemem przykryć pustymi krążkami, brzegi docisnąć i ponownie wykroić szklanką. Tak przygotowane pączki układać na ściereczce. Przykryć drugą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pączki kłaść na rozgrzany tłuszcz. Gdy zrumienią się po jednej stronie - przekładać je na drugą. Wyłożyć na bibułę i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Ciepłe lukrować lub posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print