niedziela, 3 lutego 2013

PIECZEŃ CIELĘCA

Pieczeń cielęca z warzywami jest bardzo delikatna, jednak wymaga ok. 2 godzin pieczenia.

SKŁADNIKI:
cielęcina na pieczeń
1/2 kg marchwi
brokuły
1 cebula
ziemniaki
2 plastry boczku
sól, pieprz

Mięso umyć, osuszyć, uformować, obłożyć jednym plastrm boczku i zasznurować. Drugi plaster boczku pokroić w kostkę, 2 marchewki pokroić w paski, cebulę w ósemki. W brytfannie rozgrzać łyżkę tłuszczu. Podsmażyć boczek, cebulę i marchewkę. Włożyć mięso, opruszyć solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem 2-21/2 godziny, przewracając i posypując solą i pieprzem co pół godziny. Podlać wodą w razie potrzeby. Przed końcem duszenia dodać do pieczeni ugotowane ziemniaki i pozostałe jarzyny ugotowane na parze, polać masłem.
Zamiast brokułów można użyć fasolkę szparagową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print