piątek, 15 lipca 2016

CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM

Tomek postanowił zrobić ciasto z rabarbarem, wobec czego nieco zmodyfikował przepis z kwestii smaku.

SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pszennej
 2 jajka
1,5 szklanka cukru
1/4 kostki masła ( roztopionego)
1 szklanka jogurtu (greckiego lub naturalnego)
2 łyżeczki proszku dopieczenia
cukier waniliowy
cynamon
3 łodygi rabarbaru
Rabarbar pokroić na kawałki,podsmażyć w garnku razem z 5 łyżkami cukru i wyłożyć na dno foremki. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, Dodać jogurt, masło, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na rabarbar. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, posypać cukrem z cynamonem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print