Makaronowe muszelki dobre są też z farszem mięsnym.
SKŁADNIKI:
makaron duże muszelki
farsz:
1/2 kg mielonej piersi kurczaka lub polędwiczki indyka
1 średnia cebula
1/4 kg pieczarek
sól, pieprz
tymianek, Warzywko lub Vegeta
olej
10 dag tartej mozarelli
sos:
5 dag masła
10 dag gorgonzoli
1/4 l śmietany 18%
pieprz
Makaron
ugotować w osolonej wodzie al dente. Cebulę posiekać i
zeszklić na patelni na oleju, dodać pokrojone w kostkę pieczarki, podsmażyć. Osobno obsmażyć mięso. Wszystkie składniki połączyć i doprawić. Dodać mozarellę. Farsz podgrzewać do rozpuszczenia sera. Gotowym
farszem napełnić muszelki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym
masłem. Przygotować sos: na patelni rozpuścić masło, dodać ser i
śmietankę, rozpuścić, doprawić. Gdy sos jest zbyt gęsty można dodać
mleko.
Muszelki zalać sosem i zapiekać w temperaturze 180 stopni C aż nabiorą złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz