poniedziałek, 19 maja 2014

TARTA TRUSKAWKOWA

Dla wielbicieli truskawek - tarta truskawkowa :)

SKŁADNIKI:
ciasto:
1 1/3 szklanki maki
160 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
masa:
200 ml śmietany 30%
serek mascarponee
2-3 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki ajerkoniaku
1/4 kg truskawek
1 galaretka truskawkowa
dżem truskawkowy
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i schłodzić w lodówce (ok. 1 godziny). Ciastem wylepić formę na tartę, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Piec 15 minut w temperaturze 190 stopni C.
Śmietanę ubić, dodając cukier. Mascarpone wymieszać delikatnie z ubitą śmietaną i ajerkoniakiem. Wyłożyć na ostudzone ciasto, wcześniej posmarowane dżemem. Na masie ułożyć truskawki i polać tężejącą galaretką. Schłodzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print