Wprawdzie królik to nie zając,ale można go podobnie przyrządzić i podać z czerwoną kapustą.
SKŁADNIKI:
1 królik
15 dag słoniny
1/2 l wina
1 łyżka tartej bułki
1 łyżeczka papryki słodkiej
kilka jagód jałowca
sól, pieprz
marynata:
1 szklanka octu winnego
1 szklanka wody
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren jałowca
1 liść laurowy
2 łyżeczki tymianku
1 ząbek czosnku
1 cebula
Zagotować wodę z octem, przyprawami oraz czosnkiem i pokrojoną w ósemki cebulą. Wystudzić. Królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje i ułożyć w brytfannie. Zalać marynatą i przykryć. Odstawić do lodówki na 1-2 dni. Co jakiś czas obracać. Zamarynowanego królika odsączyć. Naczynie wyłożyć plasterkami słoniny. Królika włożyć do naczynia, posolić, popieprzyć, posypać bułką tartą. Dodać jałowiec. Zalać winem,przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 1 1/2 godziny. Podczas pieczenia nie odkrywać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz