środa, 15 stycznia 2014

CANNELONI

Gdy znudzi nam się spaghetti z sosem bolońskim i lasagne, możemy sos użyć do canneloni.

SKŁADNIKI:
sos boloński:
1/2 kg mięsa mielonego (np.szynki wieprzowej)
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz, tymianek
sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/2 l mleka
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
20 dag tartego sera żółtego (mozarella)
makaron canneloni
masło, olej
Przygotować sos boloński: Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso i obsmażyć. Dodać koncentrat i przyprawy, podlać wodą, zagotować.
Przygotować sos beszamelowy: Z masła i mąki przygotować zasmażkę, stopniowo dodać zimne mleko i mieszając zagotować, doprawić, gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć obok siebie rurki canneloni napełnione sosem bolońskim, polać beszamelem i posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni C. Zapiekać ok. 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print