Gdy znudzi nam się spaghetti z sosem bolońskim i lasagne, możemy sos użyć do canneloni.
SKŁADNIKI:
sos boloński:
1/2 kg mięsa mielonego (np.szynki wieprzowej)
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz, tymianek
sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/2 l mleka
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
20 dag tartego sera żółtego (mozarella)
makaron canneloni
masło, olej
Przygotować
sos boloński: Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso
i obsmażyć. Dodać koncentrat i przyprawy, podlać wodą, zagotować.
Przygotować
sos beszamelowy: Z masła i mąki przygotować zasmażkę, stopniowo dodać
zimne mleko i mieszając zagotować, doprawić, gotować do zgęstnienia,
cały czas mieszając.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem,
ułożyć obok siebie rurki canneloni napełnione sosem bolońskim, polać beszamelem i posypać serem. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni C. Zapiekać ok. 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz