wtorek, 10 grudnia 2013

SUFLET KAWOWY

Suflet w swoim składzie przypomina biszkopt, jednak wymaga pewnej wprawy, aby wyczuć moment, w którym jest już gotowy, można go wyjąć z piekarnika i nie opadnie.

SKŁADNIKI:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki kakao rozpuszczalnego
1 szklanka wody
3 łyżki mąki
3 łyżki masła
1/2 szklanki cukru
4 jajka
szczypta soli
Kawę i kakao rozpuścić w szklance gorącej wody. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, mieszając dodać kawę. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia, mieszając dodać żółtka. Ostudzić. Białka z dodatkiem soli ubić, pod koniec stopniowo dodać cukier. Pianę delikatnie połączyć z masą kawową i przełożyć do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C i piec ok.30 minut. Środek sufletu powinien się podnieść, a wierzch zrumienić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print