Sezon dyniowy już w pełni. Żeby przygotować coś z dyni musimy zacząć od przygotowania musu dyniowego: dynię kroimy na ćwiartki lub ósemki - w zależności od wielkości, układamy skórką do dołu na blasze, po wydrążeniu pestek, i przez ok.40 minut pieczemy w temperaturze 200 stopni C. Następnie oddzielamy miąższ od skórki (łyżką lub nożykiem). Skórkę wyrzucamy, miąższ miksujemy na gładką masę.
SKŁADNIKI:
3 szklanki musu dyniowego
1/2 puszki mleka kokosowego
1 cebulka szalotka
1 szklanka gorącego rosołu
oliwa, sól, pieprz
1 laska wanilii
Cebulkę obrać i zeszklić na oliwie, dodać dynię, gorący bulion i zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut. Dodać przekrojoną laskę wanilii. Po 5 minutach usunąć ją i zmiksować zupę. Dodać mleko kokosowe, doprawić i zagotować. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz