poniedziałek, 7 października 2013

KRÓLIK W CZERWONYM WINIE

Królik w czerwonym winie dobrze smakuje z gnocci albo naszymi rodzimymi kopytkami i surówką z czerwonej kapusty. Jest łatwy w przygotowaniu i smaczny.

SKŁADNIKI:
1 królik
10 dag wędzonego boczku
1 cebula
5 dag masła
2 łyżki mąki
1 szklanka ( lub więcej) czerwonego, wytrawnego wina
1 szklanka rosołu
1 liść laurowy
tymianek
natka pietruszki
sól, pieprz
Królika umyć, pokroić na części, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać pokrojony w kostkę boczek i cebulę, oprószyć mąką, tymiankiem, solą i pieprzem. Dodać rozkruszony liść laurowy, zalać winem i rosołem, przykryć i dusić na wolnym ogniu przez  1,5 godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print