piątek, 12 kwietnia 2013

ŁOSOŚ PIECZONY

Filety z łososia można przyrządzać na wiele sposobów, tym razem - łosoś pieczony :)

SKŁADNIKI:
ok.80 dag fileta z łososia
marynata:
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oliwy
sok z limonki lub 1/2 cytryny
2 ząbki czosnku (wyciśnięte)
ewent. posiekana świeża kolendra
Łososia umyć, jeżeli jest w większym płacie - pokroić na 4 porcje. Składniki marynaty wymieszać. Łososia umieścić na min.15 minut w marynacie i odstawić do lodówki. Na patelnię wylać niewielką ilość oliwy. Kawałki łososia osączyć z marynaty i smażyć z obu stron na rumiano. Przełożyć do brytfanny i piec dalsze 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu łososia polać marynatą. Podawać z ryżem lub ziemniakami pieczonymi.


1 komentarz:

Print