sobota, 9 marca 2013

ZUPA OGÓRKOWA

Zupę ogórkową można przygotować na wywarze mięsnym, warzywnym, z kostką rosołową, nerkami lub żołądkami, ale podstawa, to ogórki kiszone.

SKŁADNIKI:
3-4 ogórki kiszone
3-4 skrzydełka kurczaka lub 25 dag żołądków lub nerek lub kostka rosołowa
3-4 ziemniaki
masło
liść laurowy
1/4 włoszczyzny mrożonej (lub surowej)
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, majeranek
Warzywko lub vegeta
natka pietruszki lub koperek
Ogórki pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce. W garnku rozpuścić 2 łyżki masła, wrzucić ogórki i poddusić ok.15 minut. Mięso zalać osolonym wrzątkiem i gotować do miękkości. Obrać mięso ze skrzydełek, mięso pokroić. Do wywaru wrzucić ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i włoszczyznę, gotować do miękkości. Dodać ogórki z wywarem, w którym się gotowały i liść laurowy. Zagotować. Dodać śmietanę, przyprawić i wymieszać. Można zagęścić zasmażką z 1-2 łyżek mąki i 1-2 łyżek masła. Podawać z natką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print