czwartek, 21 lutego 2013

ŁOSOŚ NA PARZE

Łosoś na parze, to bardzo zdrowe i szybkie danie. Wystarczy kawałek surowego łososia, garść przypraw, kawałek folii aluminiowej i sitko do gotowania na parze.

SKŁADNIKI:
2-4 kawałki łososia
sok z cytryny
łyżeczka tymianku lub kilka gałązek
1-2 ząbki czosnku
1/4 cebuli
kilka gałązek pietruszki
oliwa
sól, pieprz
Kawałki łososia umyć, osuszyć. Przygotować kawałki folii do zawinięcia łososia. Każdy kawałek folii posmarować oliwą. Ułożyć łososia, skropić cytryną, posypać ziołami, obłożyć czosnkiem i cebulą pokrojoną w plasterki, doprawić, skropić oliwą i zawinąć. Garnek napełnić wodą na dnie, umieścić w nim sitko do gotowania na parze. W sitku ułożyć paczuszki z łososiem tak, aby zamknięcie folii było do góry. Gotować pod przykryciem przez ok.15 minut. Podawać z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print