niedziela, 10 lutego 2013

KURCZAK PIECZONY

Kurczak pieczony bez nadzienia, ale w takim wynalazku jak "rękaw do pieczenia", albo "torebka do pieczenia", dzięki czemu nie brudzi piekarnika, nie traci też soku, więc pozostaje soczysty.

SKŁADNIKI:
kurczak (1,5 - 2 kg)
natka pietruszki
skórka obrana z cytryny
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
tymianek
przyprawa staropolska do kurczaka (Galeo, Kamis)
oliwa
torebka do pieczenia
Kurczaka umyć, osuszyć. Posolić, popieprzyć i natrzeć tymiankiem wewnątrz i na zewnątrz. Do środka włożyć czosnek, natkę i skórkę z cytryny. Z zewnątrz posypać delikatnie przyprawą. Polać oliwą i odstawić na min.godzinę do lodówki. Przełożyć do torebki, podlać niewielką ilością przegotowanej wody, zamknąć torebkę (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Piec ok.1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C. Po wyjęciu pokroić. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i surówką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print