niedziela, 6 stycznia 2013

CIASTO MURZYNEK

To ciasto znam pod dwiema nazwami: Murzynek albo Ambasador.

SKŁADNIKI:
1 kostka margaryny lub masła
1 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
4 jajka
cukier wanilinowy
ewent. bakalie
1 proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
zapach rumowy
4 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka (lub pół na pół wody i wina)

Cukier, margarynę, mleko, kakao i zapach gotować przez 7 minut. Odlać z tego 1/2 szklanki na polewę. Do pozostałej masy, po ostudzeniu dodać żółtka, mąkę, proszek, cukier wanilinowy i zmiksować. Dodać pianę z białek, bakalie i delikatnie wymieszać. Piec 50-60 minut w temperaturze 175 stopni C. Letni placek oblać polewą,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print