Podobnie jak ryba po grecku, ryba po japońsku jest daniem polskim. Jest to filet ryby w cieście naleśnikowym w sosie z warzywami. Można ją podawać na zimno lub na ciepło.
SKŁADNIKI:
1/2 kg filetów ryby (dorsz, morszczuk, mintaj)
2 cebule
4-6 ogórków konserwowych
1/2 lub 1 mniejszy słoik papryki konserwowej
2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
3 łyżki octu
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
olej do smażenia
Rybę wymyć ( wcześniej rozmrozić), pokroić na mniejsze kawałki. Z mleka, jajka i mąki zrobić ciasto naleśnikowe. Kawałki ryby obtaczać w cieście i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Warzywa pokroić w kostkę. Zagotować wodę z olejem, octem, przecierem i przyprawami zagotować. W naczyniu układać warstwami ryby i warzywa. Zalać sosem. Odstawić do lodówki minimum na dobę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz