piątek, 14 grudnia 2012

RYBA PO GRECKU

Tradycyjne, polskie danie wigilijne - ryba po grecku - to filety rybne w sosie greckim. Można ją podawać na ciepło, lub na zimno.

SKŁADNIKI:
1/2 kg filetów ryby (dorsz, karp, halibut, morszczuk)
1 cebula
1 ząbek czosnku
20 dag marchwi
20 dag selera
20 dag pietruszki
lub opakowanie mrożonej włoszczyzny w słupkach
mały koncentrat pomidorowy
1-2 liście laurowe
2 łyżeczki musztardy (sarepska, francuska)
olej do smażenia
sól, pieprz
1-2 łyżki mąki pszennej

Filety umyć (jeżeli są mrożone, to rozmrozić), pokroić na mniejsze kawałki, posolić, oprószyć mąką i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Rybę przełożyć na półmisek lub do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w piórka, marchew, pietruszkę i seler pokroić w słupki. Czosnek posiekać. Na patelni, na której smażyła się ryba, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pozostałe warzywa - surowe lub mrożone i poddusić do miękkości. Dodać koncentrat, musztardę i przyprawy ( dodać cukier lub kwasek cytrynowy, jeżeli sos byłby niezbyt lub za bardzo kwaśny). Dolać trochę wody, gdyby sos był za gęsty. W smaku sos powinien być słodko-kwaśny. Wyłożyć warzywa z sosem na rybę. Można zapiec ok 30 minut w temperaturze 175 stopni C. Najlepiej schłodzić i podawać następnego dnia, gdy smaki się "przegryzą".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print