piątek, 7 grudnia 2012

PIEROGI Z PIECZARKAMI

Pierogi z ciasta ziemniaczanego z nadzieniem pieczarkowym, smażone w oleju są dosyć szybkie w wykonaniu, chociaż wymagają pewnej wprawy (ciasto ziemniaczane chętnie przykleja się do podłoża)

SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
2/3 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
łyżka masła
sól
Ziemnaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odlać, ugnieść z masłem, ostudzić. Dodać żółtka mąkę i sól - zagnieść ciasto. Ciasto często podsypywać mąką. Podzielić na kilka części. Z każdej części uformować wałek. Z wałka ziemniaczanego odcinać porcje ciasta i formować z nich placuszki. Na każdy placuszek nakładać porcję farszu i sklejać brzegi.

farsz:
20 dag pieczarek
cebula
masło do smażenia
posiekana natka pietruszki
ząbek czosnku
tymianek
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
2 białka
Pieczarki umyć i posiekać. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle. Dodać pieczarki i chwilę dusić. Dodać zioła, doprawić solą i pieprzem.

Sklejone pierogi smarować białkiem, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print