wtorek, 30 października 2012

ROGALIKI DROŻDŻOWE

Ich smak zależy od inwencji kucharza - tzn od tego, czym je nafaszerujemy. Może to być dżem, nutella, masa serowa itp.

SKŁADNIKI:
1 kg mąki pszennej,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
5 dag drożdży,
1 1/2 szklanki mleka
15 dag masła (może być roślinne),
7 łyżek cukru,
2 jajka
nadzienie

1 szklankę mleka zagotować z masłem. Gorącym mlekiem zapażyć mąkę wymieszaną z cukrem i cukrem wanilinowym. Drożdże rozpuścić w pozostałej 1/2 szklanki mleka, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać jajka i drożdże. Wyrobić na gładkie ciasto, odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić. Z ciasta odrywać kawałki, rozwałkowywać na stolnicy posypanej mąką na kółka. Każde kółko dzieliś na 8 części. Nakładać nadzienie i zwijać w rogaliki. Układać na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni C do zarumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print