wtorek, 16 października 2012

RATATOUILLE NA ZIMĘ

Jeszcze jeden przepis do spiżarni: ratatouille - tym razem na zimę, do mięsa.

SKŁADNIKI:
bakłażan
kabaczek
papryka
3 pomidory
cebula
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
łyżeczka tymianku

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę i czosnek, wrzucić paprykę i poddusić, wrzucić kabaczek i bakłażan,  chwilę poddusić, dodać pomidory i przyprawy. Dusić pod przykryciem, mieszając, ok.20 minut. Dodać 2 łyżki oliwy i dusić jeszcze 10 minut. Przekładać gorące do wyparzonych słoików, ustawiać do góry dnem do wystygnięcia. Można podawać na zimno, z dodatkiem octu balsamicznego, lub na ciepło.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print