Naleśniki w wersji na słono i bez mięsa. Dla bezmięsnych i na piątek.
SKŁADNIKI:
naleśniki:
3-4 szklanki mąki szymanowskiej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Składniki zmiksować. Ciasto wylewać chochelką na rozgrzaną patelnię i smażyć naleśniki z obu stron. Usmażone naleśniki przekładać na talerz.
masa szpinakowa:
30-40 dag szpinaku surowego lub mrożonego w liściach
3 ząbki czosnku
serek Bieluch
sól, pieprz do smaku
oliwa do smażenia
Szpinak poddusić na oliwie, dodać posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem, dodać serek.
Na każdy naleśnik nałożyć masę szpinakową i złożyć w kopertę. Podawać z sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz