niedziela, 21 października 2012

KISIEL Z ŻURAWIN

Bardzo zdrowy i bardzo smaczny deserek na jesienną niedzielę. Polecam nadciśnieniowcom, tym, co mają problemy z nerkami i wielbicielom żurawin.

SKŁADNIKI:
30 dag żurawiny
4-6 łyżek cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Żurawiny umyć i przełożyć do garnka, zalać niewielką ilości zimnej wody i gotować pod przykryciem, aż żurawny się rozgotują (uwaga mogą kipieć). Masę przetrzeć przez sitko, dosłodzić i ponownie postawić na ogniu. Mąkę rozmieszać w szklance zimnej wody i wlać do żurawin. Ciągle mieszając zagotować. Gdyby kisiel był zbyt gęsty, można rozcieńczyć nieco wodą. Gdyby był za mało słodki - można dosłodzić. Podawać z bitą śmietaną.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print