Bitki wołowe z kaszą i buraczkami, a do tego dobre wino, to danie na jesienne popołudnie.
SKŁADNIKI:
70 dag wołowiny na zrazy
1 cebula
15 dag pieczarek
2 łyżki mąki
2-4 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
kostka bulionowa grzybowa
sól, pieprz
olej do smażenia
Wołowinę pokroić na plastry, w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem, posolić, popieprzyć, oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Obsmażone mięso przekładać do garnka. Cebulę pokroić w talarki, pieczarki w plasterki i obsmażyć na tłuszczu ze smażenia mięsa. Przełożyć do garnka z mięsem. Dodać kostkę grzybową, zalać szklanką wrzątku i dusić pod przykryciem ok. godziny (lub w szybkowarze w mikrofalówce 20-30 minut /650 WAT). Dodać musztardę i śmietanę, zagotować. Można sos zagęścić zasmażką, jeżeli jest zbyt rzadki. Podawać z kaszą, ryżem, makaronem lub ziemniakami puree oraz jarzynką, np. buraczkami albo brokułami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz