poniedziałek, 2 marca 2015

LIKIER CYTRYNOWY

Przed Bożym Narodzeniem zaopatrzyłam się w ekologiczne cytryny i zrobiłam 3 rodzaje alkoholu z cytryną w roli głównej : likier cytrynowy, cytrynówkę i krem cytrynowy. Alkohole cytrynowe można zrobić o każdej porze roku ; w zimie rozgrzewają, w lecie, schłodzone - orzeźwiają.
Odsłona pierwsza - likier cytrynowy - nieco zmodyfikowany przepis pochodzi z kuchni pod wulkanem.

SKŁADNIKI:
4-5 cytryn
1/2 l spirytusu
40-50 gad cukru
1/2 l wody
Cytryny wyszorować i wytrzeć. Nożykiem ściąć żółtą skórkę. Do słoja wlać spirytus i wrzucić skórki, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 10 dni. Z wody i cukru przygotować syrop, ostudzony połączyć ze spirytusem. Przefiltrować, wlać do butelek. Można pić już po 7 dniach od przefiltrowania.


3 komentarze:

Print