sobota, 28 lutego 2015

CIASTO POMARAŃCZOWE 2

To ciasto powstało według przepisu Magdy na ciasto cytrynowe, tylko zamiast cytryn użyłam pomarańczy. W efekcie powstało aromatyczna, wilgotna babka pomarańczowa.

SKŁADNIKI:
3 jajka 
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru 
3/4 kostki masła 
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2 szklanki cukru pudru 
2 pomarańcze
Jajka, masło, cukier, mąkę, proszek i skórke z 2 pomarańczy zmieszać razem, wlać do formy, piec w piekarniku temperaturze 180 stopni C przez 30-45 min, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć, ponakłuwać drewnianym patyczkiem i polać sokiem z 2 pomarańczy zmieszanym z cukrem pudrem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print