środa, 13 sierpnia 2014

ZUPA JAGODOWA

Prawdziwa letnia zupa - to już ostatnie dni, żeby ją zrobić ;)

SKŁADNIKI:
30 dag czarnej jagody (leśnej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki cukru
Jagody umyć, osączyć, przełożyć do niedużego garnka i zalać zimną wodą tak, aby owoce były zakryte. Doprowadzić do wrzenia. Przetrzeć przez sitko. To, co pozostało na sitku po przetarciu wyrzucić. Do jagód dolać 1-2 szklanki wody, dosłodzić i postawić ponownie na ogniu. Mąkę rozprowadzić szklanką wody i wlać do zupy. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Ewentualnie doprawić cukrem lub sokiem z cytryny do smaku. Schłodzić. Podawać z makaronem, groszkiem ptysiowym lub grzankami. Jeżeli ktoś lubi - można dodać śmietanę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print