niedziela, 3 sierpnia 2014

MUSZELKI FASZEROWANE KURCZAKIEM I PIECZARKAMI

Makaronowe muszelki dobre są też z farszem mięsnym.

SKŁADNIKI:
makaron duże muszelki
farsz:
1/2 kg  mielonej piersi kurczaka lub polędwiczki indyka
1 średnia cebula
1/4 kg pieczarek
sól, pieprz
tymianek, Warzywko lub Vegeta
olej
10 dag tartej mozarelli
sos:
5 dag masła
10 dag gorgonzoli
1/4 l śmietany 18%
pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Cebulę  posiekać i zeszklić na patelni na oleju, dodać pokrojone w kostkę pieczarki, podsmażyć. Osobno obsmażyć mięso. Wszystkie składniki połączyć i doprawić. Dodać mozarellę. Farsz podgrzewać do rozpuszczenia sera. Gotowym farszem napełnić muszelki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Przygotować sos: na patelni rozpuścić masło, dodać ser i śmietankę, rozpuścić, doprawić. Gdy sos jest zbyt gęsty można dodać mleko.
Muszelki zalać sosem i zapiekać w temperaturze 180 stopni C aż nabiorą złotego koloru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print