Placki naleśnikowe na słodko można zrobić z owocami raczej mało soczystymi - śliwki, morele, czereśnie, borówki amerykańskie.
SKŁADNIKI:
1 1/2 szklanki mąki
1/4 l mleka
1/4 l śmietany 18 lub 30%
6 jajek
3 łyżki cukru
30 dag śliwek
masło do smażenia
cukier puder
Z
jajek, mąki, mleka, śmietany i cukru zrobić ciasto i odstawić na min. pół
godziny. Śliwki umyć,wydrylować, pokroić na połówki, a większe na ćwiartki. Na jednej patelni roztopić masło.
Wlać porcję (1/4) ciasta i podsmażyć na małym ogniu. Gdy zacznie się
ścinać, ułożyć owoce (skórką do góry). Na drugiej patelni
rozgrzać masło i przełożyć placek. Chwilę podsmażyć. Tak samo usmażyć
kolejne 3 placki. Posypać cukrem pudrem. Podawać ze śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz