środa, 27 marca 2013

MAZUREK KOKOSOWY

Bardzo łatwy mazurek bez pieczenia - najlepiej przygotować kilka dni wcześniej i koniecznie trzymać w lodówce :)

SKŁADNIKI:
2 wafle - andruty
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła
duża paczka herbatników (300 g)
10 dag wiórków kokosowych
krem:
2 żółtka
4 łyżki cukru
kostka masła
łyżka rumu
barwnik spożywczy
posypka

Zagotować mleko z cukrem i masłem. Herbatniki pokruszyć, dodać z wiórkami do mleka. Przełożyć wafle. Przykryć, obciążyć, pozostawić na noc. Nożem wykroić jajko. Przygotować masę: żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i alkohol oraz barwnik. Pokryć andrut. Boki posypać posypką, dowolnie udekorować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print