poniedziałek, 18 sierpnia 2014

PIEROGI Z MIĘSEM 2

Wprawdzie moja rodzina najbardziej lubi pierogi ruskie i z owocami, jednak jeżeli czasem pozostanie nieco gotowanego, albo pieczonego mięsa, można je również wykorzystać do pierogów.

SKŁADNIKI:
ciasto:
1 kg mąki
1 jajko
gorąca woda
sól
1-2 łyżki oleju
Z mąki, jajka, soli i gorącej wody zagnieść ciasto i przykryć ściereczką w misce.
farsz:
30-40 dag mięsa gotowanego lub pieczonego (wołowina, wieprzowina, drób)
1 czerstwa bułka
1 cebula
2 łyżki masła
2 łyżki rosołu (albo 1/4 kostki rosołowej + w łyżki wrzątku)
sól, pieprz, warzywko, sól czosnkowa
Mięso, namoczoną i odciśniętą bułkę i zrumienioną na maśle cebulę zmielić. Dodać rosół i przyprawy, wymieszać.
Ciasto wałkować na stolnicy, wykrawać kółka (np.szklanką) i nakładać na każde farsz łyżeczką. Zaklejać brzegi pierogów. Pierogi wrzucać do gotującej się wody z dodatkiem soli i oleju. Zamieszać drewnianą łyżką i przykryć. Po wypłynięciu pierogi gotować jeszcze ok.5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Po wyjęciu polać masłem. Można podać ze skwarkami ze słoniny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz