poniedziałek, 18 sierpnia 2014

PIEROGI Z MIĘSEM 2

Wprawdzie moja rodzina najbardziej lubi pierogi ruskie i z owocami, jednak jeżeli czasem pozostanie nieco gotowanego, albo pieczonego mięsa, można je również wykorzystać do pierogów.

SKŁADNIKI:
ciasto:
60 dag mąki pszennej
szklanka gorącej woda
sól
5 dag masła
 Do gorącej wody włożyć masło i roztopić. Wodę stopniowo wlewać do mąki z solą. Połączyć składniki i zagniatać na stolnicy 7-8 minut. Przełożyć do miski, przykryć wilgotną ścierką i odstawić na minimum pół godziny. Ciasto ponownie zagnieść 2-3 minuty, podzielić na części.

farsz:
30-40 dag mięsa gotowanego lub pieczonego (wołowina, wieprzowina, drób)
1 czerstwa bułka
1 cebula
2 łyżki masła
2 łyżki rosołu (albo 1/4 kostki rosołowej + w łyżki wrzątku)
sól, pieprz, warzywko, sól czosnkowa
Mięso, namoczoną i odciśniętą bułkę i zrumienioną na maśle cebulę zmielić. Dodać rosół i przyprawy, wymieszać.
Ciasto wałkować na stolnicy, wykrawać kółka (np.szklanką) i nakładać na każde farsz łyżeczką. Zaklejać brzegi pierogów. Pierogi wrzucać do gotującej się wody z dodatkiem soli i oleju. Zamieszać drewnianą łyżką i przykryć. Po wypłynięciu pierogi gotować jeszcze ok.5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Po wyjęciu polać masłem. Można podać ze skwarkami ze słoniny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print