poniedziałek, 9 września 2013

SAŁATKA Z CUKINIĄ I BAKŁAŻANEM

Wczesną jesienią, gdy na straganach dużo jest cukini, bakłażanów i pomidorów, warto zrobić sałatkę.

SKŁADNIKI:
1 cukinia
1 bakłażan
2 pomidory
2 łyżki mąki
sól, pieprz
oliwa
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 kubeczka śmietany 18%
2 łyżeczki musztardy francuskiej
listki bazylii
Warzywa umyć. Bakłażan pokroić na plasterki, przełożyć do miski, posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy. Plasterki bakłażana obtaczać w mące i piec na złoto na oliwie, a następnie osączać na ręczniku papierowym. Cukinię pokroić w plasterki i obsmażyć na patelni na 2-3 łyżkach oliwy. Posolić i popieprzyć. Pomidory pokroić na plasterki. Na talerzu układać na przemian plasterki pomidora, bakłażana i cukini i skropić octem balsamicznym. Przygotować sos: śmietanę wymieszać z musztardą i doprawić. Sałatkę udekorować kleksami sosu i listkami bazylii i schłodzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print