piątek, 6 września 2013

KURCZAK Z PIECZARKAMI

Można użyć dowolne części kurczaka - piersi, mięso z udek, lub mieszane.

SKŁADNIKI:
1/2 kg mięsa z kurczaka
20 dag pieczarek
10-15 dag szynki lub wędzonego boczku
1/2 cebuli (pokrojonej w kostkę)
1 zmiażdżony ząbek czosnku
tymianek
kostka grzybowa
4-5 łyżek śmietany
1-2 łyżki mąki
sól, pieprz
olej
Mięso pokroić w kostkę. Pieczarki i wędlinę pokroić w plasterki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Dodać mięso, obsmażyć na rumiano. Mięso z cebulą przełożyć do garnka. Pieczarki i wędlinę obsmażyć, dodać do mięsa. Dodać kostkę grzybową, tymianek, czosnek i posypać mąką, podlać wrzątkiem i dusić pod przykryciem ok.15 minut. Dodać śmietanę, ewentualnie doprawić. Podawać z ryżem lub makaronem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print