poniedziałek, 2 września 2013

KABACZKI FASZEROWANE

Warzywa faszerowane, szczególnie w lecie, to bardzo dobry obiad. Można faszerować pomidory, paprykę, kabaczki, cukinię - co kto lubi :)

SKŁADNIKI:
3 mniejsze lub 1 duży kabaczek
1/2 kg mielonego mięsa (szynka wieprzowa)
1-2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
1 - 2 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 szklanki ryżu
sól, pieprz
tymianek
4 - 5 łyżek tartej mozarelli
olej
Kabaczki umyć, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć. Obgotować przez 3 minuty w osolonej wodzie. Ostudzić.
Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać mięso i obsmażyć. Dodać przecier i przyprawy, chwilę poddusić. Ryż ugotować w szklance wody. Połączyć z mięsem, dodać ser.
Wydrążone kabaczki napełnić mięsem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni . Posypać mozarellą i zapiekać aż ser się rozpuści.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print