poniedziałek, 29 sierpnia 2016

CANTUCCINI - WŁOSKIE CIASTECZKA Z MIGDAŁAMI

Słynne włoskie ciasteczka do kawy są bardzo łatwe w wykonaniu. Można je przechowywać przez dłuższy czas w puszce, albo zapakować w przeźroczyste torebki i podarować znajomym i rodzinie pod choinkę.

SKŁADNIKI:
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
4 jajka (w tym 1 do posmarowania)
10 dag masła
szczypta soli
1 łyżeczka proszku
20 dag migdałów
1/2 łyżki aromatu  migdałowego, maślanego lub skórki otartej z cytryny
Migdały w skórce obsmażyć na suchej patelni. Jajka zmiksować z masłem i cukrem. Dodać mąkę, sól,  proszek do pieczenia i aromat lub skórkę cytrynową. Dodać migdały. Uformować 4 wałki średnicy 3-4 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i posmarować jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C przez 15-20 minut. Od razu pokroić na ukośne plastry. Ułożyć  na blasze. Ponownie włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni C z każdej strony po 6-8 minut do zrumienienia.



2 komentarze:

  1. Jedne z fajniejszych ciasteczek jakie ostatnio jadłem. Bardzo szybko można je zrobić - bardzo szybko można je zjeść :) Próbuję już piąty raz i za każdym razem jest tak samo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda to smakowicie, jutro żona musi mi to zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Print