poniedziałek, 18 lipca 2016

PIZZA

Długo szukałam właściwego przepisu na pizzę, prawdziwie "włoską", aż wreszcie mam - tajemnica tkwi w 1. mące tortowej 2.kilkakrotnym wyrabianiu i rośnięciu ciasta 3. stosowaniu kaszy manny do wyrabiania ciasta i 4. pieczeniu na najniższym poziomie piekarnika w wysokiej temperaturze.

SKŁADNIKI:
ciasto:
1/2 kg mąki tortowej
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
2 łyżki kaszy manny
sos:
1 puszka pomidorów krojonych
1-2zabki czosnku
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
zioła: oregano, bazylia
dodatki:
mozarella (4 torebki po 150g)
ulubione dodatki
zioła: oregano, bazylia
W 1/2 szklanki ciepłej wody rozkruszyć drożdże, dodać cukier i 1 łyżeczkę mąki - odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę dodać oliwę i wyrośnięte drożdże, wyrobić. Sól rozmieszać w 1/2 szklanki ciepłej wody i dodać do mąki. Ciasto wyrobić, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować sos: pomidory razem z zalewą i dodatkami zmiksować, doprawić do smaku. Ciasto wyjąć z miski i wyrobić - podzielić na 2 kule. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto ponownie wyrośnie, rękami albo wałkiem wyrobić z nich 2 okrągłe placki, wielkości dużej blachy. Wyrabiając podsypywać kaszą manną. Brzeg ciasta pozostawić wyższy. Na plackach rozsmarować sos, posypać kawałkami mozarelli i na wierzchu ułożyć dodatki. Posypać ziołami. Wstawić do piekarnika, na najniższej półce, nagrzanego do temperatury 200-210 stopni C. Piec ok. 5 min. Ciasto jest gotowe, gdy ser się rozpuści, a ciasto się lekko przyrumieni.

1 komentarz:

Print