niedziela, 8 czerwca 2014

SZPARAGI ZAPIEKANE

W sezonie szparagowym można przygotować szparagi na cieście francuskim, zapiekane w sosie z gorgonzolą. Można je podawać na ciepło lub zimno, koniecznie z dodatkiem dobrego wina :)

SKŁADNIKI:
pęczek zielonych szparagów
opakowanie ciasta francuskiego
sos:
5 dag masła
10 dag gorgonzoli
1/4 l śmietany 18%
pieprz
Szparagi umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie (ok.15 minut) i odcedzić. Ciastem francuskim wyłożyć naszynie do zapiekania. Ułożyć szparagi. Przygotować sos: na patelni rozpuścić masło, dodać ser i śmietankę, rozpuścić, doprawić. Gdy sos jest zbyt gęsty można dodać mleko.
Szparagi zalać sosem i zapiekać w temperaturze 200 stopni C aż ciasto się zrumieni (ok.20 minut).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print