środa, 18 czerwca 2014

CIASTO Z RABARBAREM

Ciasto z rabarbarem i kompot truskawkowy - idealny podwieczorek na czerwcowe popołudnie ;)

SKŁADNIKI:
4 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
1 jajko
2 żółtka
1 szklanka cukru
7 łyżekśmietany 18%
1 kg rabarbaru
Rabarbar umyć, obrać, pokroić na kawałki, przełożyć do miski i przesypać 1/2 szklanki cukru. Odstawić na 2-3 godziny. Odsączyć. Składniki na ciasto szybko połączyć, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno 2/3 ciasta. Podpiec 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Wyłożyć rabarbar i przykryć pozostałym ciastem. Piec jeszcze 30 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


1 komentarz:

Print