czwartek, 22 maja 2014

CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI

Pokazały się już polskie truskawki, więc sezon truskawkowy czas zacząć. Proponuję mocno czekoladowe ciasto z truskawkami ( w oparciu o przepis z "Moich wypieków")

SKŁADNIKI:
1/2 szklanki mleka
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 szklanka mąki
1/2szklanki kakao
1/2 łyżeczki proszku dopieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 jajko
2/3 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki śmietany
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 kg truskawek (lub innych owoców)
2 galaretki truskawkowe (lub wiśniowe)
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim połamaną czekoladę. Jajko zmiksować z cukrem, dodać pozostałe składniki i wystudzone mleko. Gdy wszystkie składniki się połączą, przelać je do tortownicy (śr 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni C przez ok. 30-35 minut. Wystudzić. Na wierzchu ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print