poniedziałek, 14 kwietnia 2014

KURCZAK W MALADZE

Kurczaka z owocami można przygotować z resztek pieczonego kurczaka lub kawałkami wędzonego, lub specjalnie usmażyć, upiec lub zgrilować piersi lub udźce z kurczaka.

SKŁADNIKI:
2 wędzone udka kurczaka lub 1/2 wędzonej piersi
ząbek czosnku
1/2 puszki brzoskwiń
1/2 puszki ananasa
winogrona
1 szklanka słodkiego czerwonego wina
1/2 szklanki napoju gazowanego cytrynowego lub pomarańczowego
2 goździki, cynamon, gałka muszkatałowa
sól, pieprz
żelatyna

Na półmisku ułożyć pokrojonego kurczaka przybranego owocami. Zagotować wino z napojem i sokiem z brzoskwiń i przyprawami. W płynie rozpuścić żelatynę. Tężejącą galaretką zalać kurczaka. Można część galaretki odstawić oddzielnie do stężenia, a następnie udekorować półmisek. Wstawić do lodówki do stężenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print