poniedziałek, 7 kwietnia 2014

APPLE PIE

Apple pie czyli tarta jabłkowa czyli po prostu kruche ciasto z jabłkami.

SKŁADNIKI:
 2 1/2 szklanki mąki
kostka masła albo margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki zimnej wody
1 kg jabłek (antonówka, szara reneta)
1/2 szklanki cukru
sok z 1/4 cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko
1 łyżka cukru
Z mąki, masła, cukru i wody zagnieść ciasto,zawinąć w folię i odłożyć na min.30 minut do lodówki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, skropić cytryną. 2/3 ciasta rozwałkować i wykleić formę. Ułożyć jabłka, posypać cukrem i cynamonem. 1/3 ciasta rozwałkować i przykryć owoce. Zakleić brzeg. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez ok. 40-45 minut. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print