czwartek, 13 lutego 2014

TRUSKAWKOWE SERCE

Polecam w formie w kształcie serca, ale można zrobić to proste ciasto również w innej formie, a truskawki zastąpić innymi owocami (maliny, porzeczki, brzoskwinie z puszki).

SKŁADNIKI:
biszkopt:
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru
masa truskawkowa:
250 ml śmietanki 30%
1 galaretka truskawkowa
10 dag truskawek (mogą być mrożone)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
Białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodać cukier, następnie żółtka, mąki, kakao i proszek. Ciasto przelać do formy silikonowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C. Piec ok.20 minut. Wyjąć i ostudzić. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku i ostudzić. Truskawki zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody. Śmietanę ubić.Pod koniec ubijania dodać cukier. 2 łyżki śmietany odłożyć do dekoracji. Resztę wymieszać z zimną galaretką i zmiksowanymi truskawkami. Masę wyłożyć na ciasto. Odłożoną śmietanę wymieszać delikatnie z żelatyną i udekorować ciasto. Schłodzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print