niedziela, 16 lutego 2014

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA POD BESZAMELEM

Polędwiczka wieprzowa jest szybka w przygotowaniu, ma delikatne i kruche mięso. Dla odmiany można ją zapiec pod beszamelem :)

SKŁADNIKI:
1-2 polędwiczki wieprzowe
zioła prowansalskie
sól, pieprz
olej
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
2-3 łyżki tartej mozarelli
Polędwiczki umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Upiec w piekarniku lub na patelni. Pokroić w plastry i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Przygotować beszamel: z mąki i masła zrobić w garnku zasmażkę, dodać zimne mleko i mieszając gotować do zgęstnienia, doprawić solą, pieprzem i gałką. Sosem zalać mięso, posypać serem i zapiec. Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami i surówką.


1 komentarz:

Print