czwartek, 13 lutego 2014

DESER TRUSKAWKOWY

Bardzo prosty deser - można go zrobić z różnych owoców - surowych, mrożonych lub z puszki. Polecam truskawki, maliny, czarną porzeczkę i brzoskwinie - do nich galaretka w odpowiednim smaku.

SKŁADNIKI:
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka truskawkowa
10 dag truskawek
Galaretkę  rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić. Truskawki zmiksować (jeżeli używamy mrożonych, to najpierw trzeba je lekko rozmrozić). Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać  cukier. Odłożyć 1-2 łyżki do dekoracji. Pozostałą część wymieszać z truskawkami i galaretką. Przełożyć do pucharków, udekorować śmietaną i schłodzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print