poniedziałek, 30 grudnia 2013

PERLICZKA PIECZONA

Perliczka dobrze smakuje z borówkami lub żurawiną.

SKŁADNIKI:
1 perliczka
30-40 dag słoniny
sól, pieprz
rozmaryn
200 ml śmietany 18%
przyprawa Maggi
2 łyżki mąki
Perliczkę natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i rozmarynem. Słoninę pokroić na cienkie plasterki. Ptaka uformować, obłożyć plasterkami słoniny i obwiązać. Włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Po 20 minutach zmniejszyć ogień do 180 stopni C i zdjąć słoninę, pozostawiając ją w naczyniu, piec kolejne 20 minut, podlewając tłuszczem z pieczenia. Gdy mięso się ładnie zrumieni, wyjąć słoninę i podlać 1/2 szklanki wody. Dodać śmietanę i maggi, przykryć i piec do miękkości podlewając sosem. Wyjąć ptaka i podzielić na części. Sos zagęścić mąką i zagotować, doprawić i podawać.



2 komentarze:

  1. Zdarzało mi się jadać perliczkę pieczoną jak byłem małym. Gdy jednak niedawno zobaczyłem perliczkę mrożoną w Lidlu, odświerzyłem to kulinarne danie i świtne że znalazłem ten przepis. Smakowała i to bardzo podana wraz z gotowanym pęczakiem i ćwikła z chrzanem (Pińczów gomar) dała niesamowite wrażenia smakowe i kulinarne. Polecam, dla chcących spróbować niebagatelną potrawę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam również, jako odmianę dla tradycyjnego kurczaka :)

      Usuń

Print